Robotdammsugare och fönsterrengörare

Från början handlade diskussionen om att ha städhjälp hemma och rut-avdraget diskuterades vilt – i vissa kretsar. Många kämpar extra timmar på jobbet för att kunna ha råd till de där extra två timmarna hjälp i hemmet. De där otillräckliga timmarna, kanske varannan vecka.

I själva verket ser livet rätt lika ut – oavsett städhjälp eller inte. Du kommer hem från jobbet själv eller med barn och husdjur i släptåg. Det är grått och trist ute vilket gör hallen knastrig av grus. Eller så skiner solen och du ser allt pollen som ett täcke över dina fönster.

Varje eller varannan vecka ska det plockas inför städfirmans ankomst. Saker i lådorna och skohyllan ska gås igenom. Precis som det varit innan du hade städhjälp. Du kör en raid i bostaden.

Nu finns något på marknaden som nästan alla sett. Vissa kanske hunnit reflektera och skaffa sig en bild. Andra lyssnar på vänner, bekanta och kollegor för att skapa sig en bild. Robotdammsugare – är det något att ha?

Mitt svar på det? Absolut. Det är som så mycket annat. Du behöver lära dig dina behov och sedan se efter vad du behöver. Det blir inte bra om du köper en dammsugare som inte matchar detta.

Nu tänker du att du kommer att behöva plocka undan, fixa kablar osv. Ja, det är nog mycket möjligt. Du behöver göra det en gång. Sedan kommer du och din familj att lära sig. I vårat hem slänger vi inget på golvet. Barnen kommer att plocka undan efter sig av respekt för er familjevän. Då kommer en ny vana att spridas och ni kommer få ett nytt enklare sätt att leva. Kanske gör det till och med så att ni automatiskt börjar göra det som städfirman gör? Plocka från bänkarna och torka av. En kostnad minskar men självklart behövs en investering eftersom du behöver köpa roboten.

Det finns även mekaniska fönsterrengörare – perfekt för dig med stora svåråtkomliga fönsterpartier. Det är en stor kostnad att ta in en firma för att göra. Med en fönsterrengörare krävs en viss tid av dig för att administrera och se över arbetet men samtidigt så kan du göra rent vissa partier oftare än andra.